mitt sista pass under året var också det längsta passet jag någonsin gjort. Milen har jag gjort flera gånger tidigare, säkert tio gånger men denna gång gjorde jag det dubbla 20km. Det är väldigt populärt i svenska klubbar att ha ett mil pass runt jullovet/nyår och jag har många gånger fått frågan är det verkligen bra att simma så långt för kroppen? Får du något utav det? Osv. 

Det här är mitt svar. 

Ja man får ut mycket av att göra ett sådant pass då och då. Rent kroppsligt och grenspecifikt tror jag inte att som bröstsimsprinter eller simmare som specialiserar sig på sträckor 400m eller under får ut något utav det rent kroppsligt. Det blir en distans som är blir för mycket uthållighet och för mycket simning i ”f2” fart. Rent ut sagt så tror jag att det faktiskt att det kan vara negativt för dem som simmar kortare än 800m. 

Så vad får jag då utav att simma så långt? Jo en mental träning. Att tävla simning kräver mycket mentalitet men att träna simning kräver ännu mer mentalitet. Det positiva blir att jag vet att jag klarat av ett pass på ett bra sätt som är mycket längre än ett normalt träningspass. Det gör att jag kan i väldigt tunga serier alltid kan relatera och tänka ”ähh de här är ingenting jämfört med det jag gjort tidigare”. 

Efter första två serierna så ställde jag frågan till Emil, Johan och Felix om de var tröttare eller piggare än vanligt efter ett pass på 6000m. Svaret uppfattade jag som enväldigt nej. Och det trots att vi kört på ganska bra.

 

  Känslan var att eftersom vi var beredd på att simma 20000m så var vi inte lika trött efter 6000m som vi brukar vara eftersom vi visste att de var nästan tredjedel av passet. Och jag vet att  min egen hastighet var någonstans mellan 1:08-1:14 snurror vilket är helt okej för mig. 

Jag valde att simma det här passet för att känna mig starkare mentalt under passen som kommer i vår och jag är helt övertygad om att det kommer gynna mig mentalt under våren och sommaren. För mig blir det lite som ett steg bakåt och ett steg hårdare varje pass efter. Jag har känt att jag haft otrolig nytta av att ha ett sådant pass en eller två gånger om året bara för att huvudet bevisar för kroppen vad jag klarar av. Och därför vet jag har hjälpt mig både på tävling och på träning. 

Med det sagt när jag eller ni simmar sånna pass så är det super viktigt att lyssna noga på kroppen vad är okej ont och vad är inte okej? Är det axeln som gör ont eller är det bara muskeln i axeln. Gör det ont i axeln eller i en annan led så ska man bryta.

Så ifrån mig tumme upp till alla som körde milen under julen och glöm inte att ha med er det under våren! 

Här nedan finner ni hela passet! Tycker någon annorlunda eller har frågor kommentera gärna så diskuterar vi så vi inte slutar lära oss. Har ni några speciellt nu vill att jag skriver om kommentera nedan. Nästa gång jag skriver blir det om löpträning för simmare. 

Gott nytt träningsår och lycka till så hoppas jag vi ses på SM i Norrköping! 

   
   

No responses yet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: