ska%cc%88rmavbild-2017-03-01-kl-07-33-50

Jag, Gerhard Zandberg och Dominik Unger

Det är enkelt att säga men inte lika lätt alltid att inse själv när man tittar på någon annan för mycket. Jag har jobbat extremt mycket med starter sedan jag kom till Österrike, det är något som varit en av mina svagheter. Sedan tolv månader tillbaka har jag gjort fem till femton starter efter varje pass och totalt ungefär sex tusen starter. Trotts detta har jag inte riktigt haft den utvecklingen som jag har sökt efter även om jag har utvecklats lite grann, det syns framförallt när vi gör analyser med svenska landslaget. För att komma hit har vi arbetat med väldigt många olika metoder. Det har varit vikter på olika delar av kroppen, motstånd i reaktionsmomentet, starta från ett ben, starta ifrån knäna, you name it.

I början av samarbetet med Dirk så var vi på ett träningsläger i Mexico. Där bodde jag med en simmare som gjort ett stort avtryck på mig framförallt för hur professionell han var som person, Gerhard Zandberg sydafrikansk sprinter med ett vm guld, fyra vm brons och dubbel olympier. Under Mexico lägret så tränade vi mycket starter och han hjälpte mig lite grann. Men i Mexico så fanns det inga ”riktiga” startpallar de såg ut så här ungefär. (Se bilden nedan)16719950-4PZAq.jpg

De saknade fotstödet bak som de nya har. När Gerhard ändå hjälpte mig med mina starter så passade jag på att fråga vilken av de fem möjliga stegen han hade när han gjorde starter på riktiga pallar? Då svarade han fyra och jag tänkte genast ”shit, jag har fyra och han är över två meter lång. Då kanske jag borde ha steg tre” och mycket riktigt steg tre funkade bra för mig. Tre var ingen större skillnad mot för fyra som jag hade tidigare men de kändes som jag fick lite mer kraft i min start.
Nu dryga arton månader senare kommer jag på tanken ”varför inte testa steg två” bara för skojs skull och vips vilken fart jag fick. Jag fick lite mer höjd i min start, jag tycker att jag prickade hålet i vattnet lite bättre en tidigare och resultatet blir så klart högre fart. Så säger min fartkänsla åtminstone.

Så vad är sammanfattningen? Det är självklart klart än eftersom jag inte har testat starten i tävling eller i analys så det är svårt att verkligen veta om den nya starten är snabbare eller inte.

Veckans lärdom är, titta inte för mycket på andra, de är lätt att säga men ibland svårt att inse att så är fallet. Kom ihåg att testa lite olika och utveckla era tips från chef, coach, vän till något eget så de funkar bäst för dig själv. Nedan får ni avgöra själv vilken start tycker ni är bäst?

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: