BB161105ZZ023.jpg

Så var det Fredag igen. Jätte skönt att arbetsveckan är slut och imorgon morgon kommer veckans viktigaste pass. Det återkommande testpasset. Testpasset är lite extra viktigt eftersom det alltid är min guide till vad jag ska fokusera mer på under nästkommande träningsvecka. Det gör förberedelserna extremt viktiga, jag måste alltid förbereda mig på samma vis så att inte resultaten visar olika på grund av att jag förberett mig annorlunda. Den bästa förberedelsen är såklart en riktig tävlings förberedelse. Men då är frågan hur ser en sådan ut?

Min förberedelse inkluderar kost, sömn, frukost och uppvärmning. Första steget i en bra förberedelse handlar för mig om att se till att min kropp har tillräckligt med energi redan 07:00 på morgonen. För att jag ska ha det krävs det tre förberedelser dagen innan.

  1. Tre stycken välbalanserade måltider.
    Då är frågan vad är en välbalanserad måltid för mig? Jo till lunch idag åt jag ris med en köttgryta med extra betoning på ris och till middag så åt jag pasta med räkor och rökt lax recept på det hittar ni under fliken Nutrition. Jag känner väldigt tydligt om jag ätit för lite kolhydrater dagen innan och då känner jag mig stark men långt ifrån explosiv och snabb i rörelser. Därför är jag verkligen noga med att äta tillräckligt med kolhydrater kvällen innan ett viktigt träningspass eller lopp.
  2. Återhämtningsmål
    Ja otroligt viktigt! Det behöver inte ens vara något avancerat lite apelsin juice + russin. För min del handlar det om 2glas apelsin juice och 2 handflator russin (ca 40 gram)
  3. Tillräckligt med vätska i kroppen.
    Jag dricker mycket till måltiderna och då oftast vatten. Men ibland när jag har svårt att få mig tillräckligt och då dricker jag saft. Vilket också är positivt eftersom jag då får i mig mer kolhydrater via saften.

När det är klar så är det sömnens tur att verka. Den är extremt viktig för att jag ska vara pigg och alert. Helst så vill jag helst vakna helt själv. Träningen börjar klockan 07:00 så då vill jag senast vakna 05:50.
Men jag måste erkänna det är inte alltid lätt att vakna helt själv då på en lördag morgon. Men jag tycker det är viktigt att vakna så tidigt för jag vill ha åtminstone ha 90minuter av vaken tid innan jag ska göra mitt lopp då vet jag att jag hinner vakna till riktigt.
Inför en viktig tävling så vill jag ha 3timmar vaken tid men det är svårt att kliva upp klockan 04:15 utan att det påverkar min sömn kvalité för mycket. För det är också viktigt att inte störa dygnsrytmen och sömnkvalitén för då blir det enklare att dra på sig sjukdomar.

Sedan går jag upp och äter en mycket viktig frukost.
Den består utav
240gram havregrynsgröt med 1st banan, 50gram russin, 20gram äppelmos, 4dl lättmjölk.
1 kopp kaffe. För den som är intresserad så innehåller den ca 1000kcal.

Min uppvärmning omfattas av ca 15-25min stretching till att börja med. Vissa säger att man kan bli seg av stretching men jag upplever att jag behöver stretching för att fort kunna slappna av och spänna musklerna fort. Efter stretchingen så behöver jag simma en sträcka mellan 400m till 1000m och det som avgör när jag slutar är hur jag känner mig. Efter ett tag känner jag mig redo och då bryter jag uppvärmning och gör mig redo. Det blir ofta kortare och kortare desto längre in på säsongen jag är och det beror såklart på att jag är mer och mer inkörd i min rutin för att få kroppen att vakna.

Ja som ni förstår så är det för mig en helvetenskap. Det är extremt viktigt att förbereda sig väl ifall man vill lyckas tror jag.

”If you fail to prepare, then you prepare to fail” -Mark Spitz. Det är väldigt sant så man måste själv välja vad man vill förbereda sig för tror jag.

 

Categories:

No responses yet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: