Detta bildspel kräver JavaScript.


Alltid när jag besöker ett nytt ställe så har man alltid vissa förväntningar och fördomar på hur landet, maten och människorna kommer att vara. Självklart är det roligast när man upplever en ny stad som överträffar alla ens förväntningar! Vad skulle du ha för förväntningar om du besökte Slovakien? Är det till och med ett land som du inte ens funderat på att besöka? Tänk om!
Maten: = Utsökt
Boende: Ren lyx se nedan.
img_0034-1
Värme? 31 grader celsius i denna skrivande stund
Folket? Hur trevliga som helst17554574_270553236737000_3871249045512501336_n.jpg
Pris för boende / mat? Billigt (€55 / dygn frukost & middag inkluderat)

Vad går det att göra?
Under sommartid kan du: Sola, bada, relaxa och vandra över bergen. På vintern så går det inte att sola men det går garanterat att åka skidor både på längden och utför.

Så vad gjorde jag här i Poprad? Jag och två till ur min träningsgrupp från Graz blev inbjudna till tävlingen. Tävlingarna för min egen del har inte gått så lysande men å andra sidan så har mina tävlingar aldrig gått bra veckan innan en viktig tävling. Nästa vecka Sveriges VM kvaltävling.

När jag reser så här tycker jag det är extremt kul att få testa på traditionell inhemsk mat. Det var heller ingen skillnad nu. Jag fick testa på rätten Bryndzové Halušky (fårost dumplings).  Det är gnocchi med slovakisk fårost med knapriga bacon och gräslök. Så himla gott!
IMG_4489

Nästa som också var lite chockerande för mig var deras revbensspjäll! Hittills har jag ätit mina bästa revbensspjäll i New York men efter Poprad måste jag nog ranka om! Deras revbensspjäll var så sjukt möra och saftiga. Livsfarligt var det. USA, Amerika, kanske BBQ huvudstads har alltså sett sig enligt mig besegrad av Poprad!

Värmen går inte klaga på om man är på solsemester är man däremot på simtävling så är det lite varmt. Men de gick att hålla sig inomhus.
Något som också verkligen stack ut var berget High Tatras!
Folket var också extremt trevliga och inbjudande oavsett om alla inte riktigt pratar engelska så gör de verkligen sitt bästa oavsett om du frågar om hjälp eller om de bara vill festa och bjuda på dryck är de också glada att göra. Men man får artigt tacka nej när det inte passar.

simpodd.jpg
Hur mycket bänkar han? Varför tränar han inte som andra? Hur ska han vinna medaljer på OS? Hur kommer man tillbaks från lång sjukdom och är mer taggad än någonsin? Varför han lämnade Sverige. Johannes delar med sig av sina tips, sin syn på träning, hur en normal träningsdag ser ut hos Dirk Lange och mycket, mycket mer. Lyssna!

Lyssna på Iphone här
Lyssna på android här
Lyssna på webben här.

BB161105ZZ023.jpg

Så var det Fredag igen. Jätte skönt att arbetsveckan är slut och imorgon morgon kommer veckans viktigaste pass. Det återkommande testpasset. Testpasset är lite extra viktigt eftersom det alltid är min guide till vad jag ska fokusera mer på under nästkommande träningsvecka. Det gör förberedelserna extremt viktiga, jag måste alltid förbereda mig på samma vis så att inte resultaten visar olika på grund av att jag förberett mig annorlunda. Den bästa förberedelsen är såklart en riktig tävlings förberedelse. Men då är frågan hur ser en sådan ut?

Min förberedelse inkluderar kost, sömn, frukost och uppvärmning. Första steget i en bra förberedelse handlar för mig om att se till att min kropp har tillräckligt med energi redan 07:00 på morgonen. För att jag ska ha det krävs det tre förberedelser dagen innan.

  1. Tre stycken välbalanserade måltider.
    Då är frågan vad är en välbalanserad måltid för mig? Jo till lunch idag åt jag ris med en köttgryta med extra betoning på ris och till middag så åt jag pasta med räkor och rökt lax recept på det hittar ni under fliken Nutrition. Jag känner väldigt tydligt om jag ätit för lite kolhydrater dagen innan och då känner jag mig stark men långt ifrån explosiv och snabb i rörelser. Därför är jag verkligen noga med att äta tillräckligt med kolhydrater kvällen innan ett viktigt träningspass eller lopp.
  2. Återhämtningsmål
    Ja otroligt viktigt! Det behöver inte ens vara något avancerat lite apelsin juice + russin. För min del handlar det om 2glas apelsin juice och 2 handflator russin (ca 40 gram)
  3. Tillräckligt med vätska i kroppen.
    Jag dricker mycket till måltiderna och då oftast vatten. Men ibland när jag har svårt att få mig tillräckligt och då dricker jag saft. Vilket också är positivt eftersom jag då får i mig mer kolhydrater via saften.

När det är klar så är det sömnens tur att verka. Den är extremt viktig för att jag ska vara pigg och alert. Helst så vill jag helst vakna helt själv. Träningen börjar klockan 07:00 så då vill jag senast vakna 05:50.
Men jag måste erkänna det är inte alltid lätt att vakna helt själv då på en lördag morgon. Men jag tycker det är viktigt att vakna så tidigt för jag vill ha åtminstone ha 90minuter av vaken tid innan jag ska göra mitt lopp då vet jag att jag hinner vakna till riktigt.
Inför en viktig tävling så vill jag ha 3timmar vaken tid men det är svårt att kliva upp klockan 04:15 utan att det påverkar min sömn kvalité för mycket. För det är också viktigt att inte störa dygnsrytmen och sömnkvalitén för då blir det enklare att dra på sig sjukdomar.

Sedan går jag upp och äter en mycket viktig frukost.
Den består utav
240gram havregrynsgröt med 1st banan, 50gram russin, 20gram äppelmos, 4dl lättmjölk.
1 kopp kaffe. För den som är intresserad så innehåller den ca 1000kcal.

Min uppvärmning omfattas av ca 15-25min stretching till att börja med. Vissa säger att man kan bli seg av stretching men jag upplever att jag behöver stretching för att fort kunna slappna av och spänna musklerna fort. Efter stretchingen så behöver jag simma en sträcka mellan 400m till 1000m och det som avgör när jag slutar är hur jag känner mig. Efter ett tag känner jag mig redo och då bryter jag uppvärmning och gör mig redo. Det blir ofta kortare och kortare desto längre in på säsongen jag är och det beror såklart på att jag är mer och mer inkörd i min rutin för att få kroppen att vakna.

Ja som ni förstår så är det för mig en helvetenskap. Det är extremt viktigt att förbereda sig väl ifall man vill lyckas tror jag.

”If you fail to prepare, then you prepare to fail” -Mark Spitz. Det är väldigt sant så man måste själv välja vad man vill förbereda sig för tror jag.

 

ska%cc%88rmavbild-2017-03-01-kl-07-33-50
Jag, Gerhard Zandberg och Dominik Unger

Det är enkelt att säga men inte lika lätt alltid att inse själv när man tittar på någon annan för mycket. Jag har jobbat extremt mycket med starter sedan jag kom till Österrike, det är något som varit en av mina svagheter. Sedan tolv månader tillbaka har jag gjort fem till femton starter efter varje pass och totalt ungefär sex tusen starter. Trotts detta har jag inte riktigt haft den utvecklingen som jag har sökt efter även om jag har utvecklats lite grann, det syns framförallt när vi gör analyser med svenska landslaget. För att komma hit har vi arbetat med väldigt många olika metoder. Det har varit vikter på olika delar av kroppen, motstånd i reaktionsmomentet, starta från ett ben, starta ifrån knäna, you name it.

I början av samarbetet med Dirk så var vi på ett träningsläger i Mexico. Där bodde jag med en simmare som gjort ett stort avtryck på mig framförallt för hur professionell han var som person, Gerhard Zandberg sydafrikansk sprinter med ett vm guld, fyra vm brons och dubbel olympier. Under Mexico lägret så tränade vi mycket starter och han hjälpte mig lite grann. Men i Mexico så fanns det inga ”riktiga” startpallar de såg ut så här ungefär. (Se bilden nedan)16719950-4PZAq.jpg

De saknade fotstödet bak som de nya har. När Gerhard ändå hjälpte mig med mina starter så passade jag på att fråga vilken av de fem möjliga stegen han hade när han gjorde starter på riktiga pallar? Då svarade han fyra och jag tänkte genast ”shit, jag har fyra och han är över två meter lång. Då kanske jag borde ha steg tre” och mycket riktigt steg tre funkade bra för mig. Tre var ingen större skillnad mot för fyra som jag hade tidigare men de kändes som jag fick lite mer kraft i min start.
Nu dryga arton månader senare kommer jag på tanken ”varför inte testa steg två” bara för skojs skull och vips vilken fart jag fick. Jag fick lite mer höjd i min start, jag tycker att jag prickade hålet i vattnet lite bättre en tidigare och resultatet blir så klart högre fart. Så säger min fartkänsla åtminstone.

Så vad är sammanfattningen? Det är självklart klart än eftersom jag inte har testat starten i tävling eller i analys så det är svårt att verkligen veta om den nya starten är snabbare eller inte.

Veckans lärdom är, titta inte för mycket på andra, de är lätt att säga men ibland svårt att inse att så är fallet. Kom ihåg att testa lite olika och utveckla era tips från chef, coach, vän till något eget så de funkar bäst för dig själv. Nedan får ni avgöra själv vilken start tycker ni är bäst?

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mitt år 2016 var ett riktigt bra år där höjd punkterna under långbane EM i London och kortbane – VM i Kanada.

Det var garanterat ett av de tuffaste träningsåret året i mitt liv där jag simmade ca 145 mil, 172 timmars fysträning och ungefär 140 dagar på resande fot under 2016. Vissa stunder har varit minst sagt utmanande. Speciellt inför morgonträningarna. Att hoppa i kallvatten tidigt på morgonen är ofta något jag inte vill tänka på. Men livet som elitidrottare har både sina för och nackdelar. Det är en konstant tävling om vem som kan träna hårdast, vem som kan träna smartast och vem som kan återhämta sig snabbast. De är frågorna som vi elitidrottare konstant frågar oss. Hur kan jag träna hårdare, kan jag träna smartare och kan jag återhämta mig snabbare?

När en utveckling har skett, då är det de just de här gåtorna man knäckt.

Vad jag vill säga med detta är att vad än jag, du, ni eller vi vill uppnå, krävs det många nerlagda timmar.

Men av mina mål som jag redan uppnått har jag lärt mig att alla de timmarna jag lagt ner var helt klart värt det.

Satsa på era drömmar gör dem till era mål, satsa helhjärtat, räkna inte med att det blir en enkel resa utan inse det kommer att komma hinder på vägen, då blir det lättare när de väl kommer. Men kom ihåg att när du tar dig ur hindret så kommer det vara så värt det.

Lita på dig själv! Satsa, planera, genomför, analysera, prova igen, kämpa vidare och var nöjd med det du har åstadkommit!

Självklart behöver man ibland hjälp ifrån olika håll.

För min egen del så vill jag passa på att tacka;
Min familj som stöttat mig ovillkorligt genom alla år.
Sundsvalls simsällskap som alltid varit min hemma klubb.
Svenska simförbundet och SOK.
Mina sponsorer
Mina tränare och mentorer som alltid har ställt upp.
Mina lärare som genom alla år stått ut med en kommande och gående simmare.

 

Men också ni i Sundsvall. Sundsvalls befolkning, som är så vänliga, hälsar lycka till, frågar hur det går eller bara är allmänt trevlig. Ni har alla gjort min resa lite lättare!

Jag är stolt över att representera min familj, jag är stolt att representera Sundsvalls simsällskap och jag är stolt över att representera staden Sundsvall!

Kom ihåg så länge du inte ger upp så är du ingen förlorare!

Jag hoppas vi ses snart!

Bästa hälsningar
Er Johannes Skagius

Tack Sundsvalls tidning för ni hjälpte mig att sprida denna text i Sundsvall!

 

Idag har jag varit introducerat Skagius Swim Camp för ÖASS och HKSS! Mycket glada ungdomar, det var roligt att träffa er! Hoppas vi ses igen i Augusti!
Glöm inte att anmäla er nedan!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqFl7usuFCwN3TfWurDBM_CpREvXBMotjn4QmbnTOapsO66A/viewform?c=0&w=1

Vill ni vara med på lägret? Det är först till kvarn! Den andra läger perioden är nu preliminärt fullbokad!
Se till att få en plats under den första perioden! Platserna går fort!  Ni som vill stå i kö till en plats under andra lägerperioden skriv till mig och anmäl er till första. Blir det en plats över så meddelar jag dig.

15698300_10154452932954261_7851045774670664699_n

ST pokalen 2016!

Ödmjuk, glad och tacksam över att ha vunnit ST Pokalen 2016! Detta kan vara det mest ärofyllda priset en idrottare kan få i Medelpad! Jag är väldigt tacksam till alla som hjälpt till och fortsatt stötta mig under de jobbiga 2014 och 2015. Några namn som är värd att nämna är;
Min klubb Sundsvalls simsällskap
Svenska simförbundet & Svenska Olympiska kommittén
Min familj
Min flickvän Petra med familj,
Hasse Bergqvist som alltid hjälpt mig både som mentor och som tränare,
Min gamla tränare Jörgen som också har väglett och gett tips och idéer.

Mina sponsorer;
http://www.swimstore.se/
http://bilbolaget.nu/

Och tack till alla ni andra som på olika vis stöttat! Sprid kärlek och hoppas vi ses snart!
Kram på er!

Reportage
http://www.st.nu/sport/nu-avslojas-arets-vinnare-av-st-pokalen-sporten-sander-live
https://www.st.nu/logga-in/roland-engstrom-snuvad-tidigare-men-nar-skagius-kom-tillbaka-som-en-vinnare-blev-st-pokalen-hans
https://www.st.nu/logga-in/simstjarnan-vann-st-pokalen-sa-ska-han-bli-annu-battre-under-2017-ar-nervos

Då var den här säsongen slut. Säsongen avslutas med en tävling i Amsterdam som resulterar i en vinst på 100m bröstsim (1:01,07  28,83-32,24) och heat vinst på 50m bröstsim (27,65 jag ställer inte upp i finalen). Jag ska inte ljuga, jag är väldigt nöjd med dessa tider.
1:01,07 är den bästa tiden jag gjort på två år och 27,65 tror jag bara är slagen av EM finalen i London i våras. Jag är rakad och ”toppad” men trött och jetlaggad ifrån VM i Kanada och det syns framförallt under första 50m under 100m bröstsim att jag inte riktigt har samma klipp i simningen som jag brukar ha. Det blev inte många timmars sömn inatt tyvärr och det gör såklart att jag är ännu mer nöjd med resultatet.

Nu åker jag hem tar en dag ledigt och sedan börjar grundsäsongen igen! Det ser jag verkligen fram mot!
Citius, Altius, Fortius Allihopa!

Inom kort kommer jag släppa mycket spännande information om ett simläger som jag kommer driva under Augusti månad nästa år! Vill du vara med på årets roligaste simcamp 2017! Gå in på Kontakta mig välj Skagius Swim Camp så ser jag till att du får all information du behöver så fort den finns tillgänglig!! Ni som redan har svarat på min på intresse enkäten behöver inte göra detta! Dela gärna vidare! Desto fler som är med desto roligare blir lägret!

God jul och gott nytt år!

sweswimteam
Fotograf Anna

Resultat under Världsmästerskapen
100m bröstsim placering 24a & 0,7s över det svenska rekordet
50m bröstsim placering   10a  & med nytt svenskt rekord.

I efterhand är jag nöjd med mitt VM. Mitt första lopp 100m bröstsim gick sådär. Efter en dålig start hamnade jag långt efter banan bredvid mig. Jag han ikapp innan loppet var slut men tyvärr räckte inte det till en semifinal. Loppet kändes väldigt osäkert och instabilt jag hittade inget riktigt bra tryck och klipp i min simning. Men det blev bättre och bättre desto mer jag kom ut ur jetlaggen. Mot den senare halvan av VM kändes det riktigt bra igen. Nåja antingen vinner eller lär man sig. Gör man de förlorar man aldrig. 🙂

15380494_1287556664623988_424917859382612616_n.jpg
Fotograf Josef

Senare under VM gick det två stycken lagkapper som gick mycket bra.
Den första  lagkappen var 4*50 medley mixed där slutade laget som sjua i finalen och jag hade den fjärde snabbaste delsträckan (25,69) av alla under finalen. Den andra lagkappen 4*50 medley herrar slutade laget ännu en gång på en sjunde plats den här gången hade jag näst snabbaste delsträckan (25,59) under VM finalen vilket jag är mycket nöjd med.

Skärmavbild 2016-12-15 kl. 11.27.26.png
Fotograf: Josef 

50m bröstsim gick under näst sista dagen där jag i semifinalen sätter nytt personbästa och tillika Svenskt rekord. En tionde placering på VM. Slutsatsen i att jag är näst snabbast av alla i lagkappen men endast en tionde placering individuellt är att mina växlingar håller högre internationell standard än vad mina starter gör. Vi kommer göra några större förändringar i starterna inför nästa säsong för att komma åt dessa problem.

 

jagrosaochblatt
Bildbyrån Fotograf: Joel Marklund

Under VM startade jag en insamling mot cancer. Idén var att ni mina läsare och följare fick rösta på vilken färg på badbyxorna jag skulle använda under 100m bröstsim. Blåa stod för prostatacancer och Rosa stod för bröstcancer. Jag är mycket nöjd med det resultatet, tillsammans samlade vi in 2750kr till cancerfonden. Jag kommer starta liknande insamlingar i framtiden så håll utkik i mina sociala kanaler så ni inte missar nästa gång.

Om du har röstat utan att mailat din adress till mig gå in på kontakt på min sida och skicka din adress till mig där skickar jag ett tack kort till dig.

Imorgon reser jag till Amsterdam för att simma långbanesäsongens första tävling sedan åker jag hem! Äntligen!
God jul allesammans.